Menu

Cupertino, California

Apple Park

Client: Apple

Role: Architect in responsible control with Foster + Partners

Define, Design, Develop, Deliver

Challenge

Steve Jobs envisioned Apple Park to promote shared creativity and collaboration, and spur invention for generations of Apple products to come. The goal was to replace the disjointed assemblage of aging corporate facilities with a single high-performance office, research, and development building for up to 12,000 employees, including support facilities. The buildings are located in a unified landscape, which extends and connects the interior workplaces to the outdoors for recreation, relaxation, and reflection. The entire campus, indoors and out, should become a serene environment reflecting Apple’s brand values of innovation, ease of use, and beauty.

Solution

The entire 176-acre site was redeveloped with sustainable, state-of-the-art office, research, and development facilities. The signature Main Building comprises approximately 2.8 million square feet in four stories. The Main Building is located and designed to minimize the visual impact on adjacent residential neighborhoods and to enhance the existing deep landscape setbacks at the periphery. Campus amenities will include a striking restaurant within the Main Building, a separate Corporate Fitness Center comprising approximately 100,000 square feet, and a 1,000-seat Corporate Auditorium comprising approximately 120,000 square feet.

Impact

Foster + Partners provided comprehensive master planning, workplace, design, development, and delivery services for Apple’s renowned corporate campus. Apple’s commitment to innovation and sustainability is met through net-zero-energy buildings, a climate-responsive design, a multimodal transportation plan, compact land use, and a setting reminiscent of the natural California landscape. These features provide a net-zero increase of greenhouse gas emissions, minimize resource consumption, and improve the air, water, light, and microclimate of the site, while daylight, views, and natural ventilation connect the interiors with the outside world.